Aardhuis logo

Nieuws

 

Fotoworkshop Natuur bij Het Aardhuis op 3 en 17 oktober

01/09/2020

Lijkt het u ook zo leuk om edelherten, een schitterende zonsondergang of een mooie vlinder te fotograferen? Het Aardhuis biedt u op 3 oktober de mogelijkheid om deel te nemen aan een basis workshop gericht op natuurfotografie. Tijdens deze workshop wordt u vertrouwd gemaakt met uw camera en de mogelijkheden die uw camera biedt. Een aantal termen uit de fotografiewereld wordt uitgelegd, zoals diafragma, scherptediepte en iso-gevoeligheid. U wilt natuurlijk weten hoe u een dier, een object of een landschap met de camera kunt vastleggen. Gezien het maximum aantal deelnemers dient u vooraf te reserveren via hetaardhuis@kdhl.nl onder vermelding van fotoworkshop basis en/of gevorderden en uw naam.
Lees meer >>
 
foto
 

 
 

Bronstexperience op Het Aardhuis

07/08/2020

De avonden worden langer en kouder, de zomer is weer achter de rug. Dit is de periode dat de paartijd van de Edelherten aanbreekt, de bronstperiode. Op heldere koude avonden is vanaf half september tot begin oktober het oergeluid van de Veluwe te horen. Een geluid wat al eeuwen lang door het Veluws bos galmt. De mannetjes van de Edelherten proberen dan indruk te maken op de vrouwtjes (hinden) en een roedel (groep) hinden voor zich te winnen. Tevens imponeren ze andere mannelijke herten met hun geburl. Als dat niet helpt dan kan het er soms hardhandig aan toe gaan en gaan ze elkaar te lijf en hoor je de geweien tegen elkaar aan slaan.
Lees meer >>
 
foto
 

 
 

Fête de la Nature vanaf Het Aardhuis

07/08/2020

Hoe vier jij de natuur? Waar kun je nog mooier de natuur vieren dan in Kroondomein Het Loo. Hier vindt u nog afwisselende landschapstypen en een grote diversiteit aan flora en fauna. Dit gebied heeft een rijke historie die je terugziet in het landschap. Daarom willen we u welkom heten op Het Aardhuis en u meenemen naar een bijzonder stukje natuur, het beukenreservaat, waar wij geen beheer op toepassen, maar de natuur haar gang laten gaan. U kunt zien hoe de kringloop van de natuur hier zijn werk doet. Op 4, 5 en 6 september houden we een rondleiding o.l.v. een gids door dit bijzondere deel van Kroondomein Het Loo. De wandeling gaat verder naar een uitgestrekt heidegebied, de Asselse hei. Wij hebben voor deze dagen een leuk programma samengesteld waar u geheel gratis aan deel kunt nemen. Het is wel noodzakelijk om uw plaatsen te reserveren, omdat het aantal deelnemers beperkt is i.v.m. COVID-19. Dit kunt u doen door een mail te sturen naar: hetaardhuis@kdhl.nl Wij gaan o.l.v. een gids een mooie wandeling maken, hieronder volgt het programma per dag: Natuurlijk kunt u ook een wandeling gaan maken in het Aardhuispark waar de kans op het zien van dam- en edelherten groot is. U kunt een toegangsbewijs kopen bij de ticketautomaat voor € 2,00 Kroondomein Het Loo wenst u alvast veel plezier toe bij Fête de la Nature!!
Lees meer >>
 
foto
 

 
 

Gezocht: Enthousiaste vrijwilligers voor bezoekerscentrum Het Aardhuis.

15/06/2020

Omschrijving Het Aardhuis is het bezoekerscentrum van Kroondomein Het Loo, gelegen aan de Amersfoortseweg te Apeldoorn. Het is de ideale startplaats voor een wandeling of fietstocht door het grootste aaneengesloten landgoed van Nederland. Veel recreanten bezoeken het gebied of komen een kijkje nemen in bezoekerscentrum Het Aardhuis. In het Aardhuispark leven edel- en damherten. De kans de herten te zien tijdens een wandeling in het Aardhuispark is groot.
Lees meer >>
 
foto
 

 
 

Zeldzame Lentevuurspin (Eresus sandaliatus) ontdekt in Kroondomein Het Loo

02/05/2020

Op 22 april is er een mannetje gevonden van de mooiste spin van Nederland, de Lentevuurspin (Eresus sandaliatus). Een dag later is er in een nabijgelegen gebied het 2e exemplaar gevonden. De vrouwtjes hebben een zeer verborgen levenswijze, alleen in het voorjaar gaan de mannetjes opzoek naar deze vrouwtjes. Door hun opvallend rode achterlijf met zwarte stippen, vallen ze duidelijk op, ondanks dat ze maar ca. 8-9 mm groot zijn.
 
foto
 

 
 

Bijzonder plekje

02/01/2020

Historisch bezoekerscentrum en restaurant op de Veluwe Wandelen, wild spotten en na afloop een bitterbal bij de borrel? Dat kan bij Het Aardhuis in Apeldoorn, een modern ingericht jachtchalet bovenop de honderd meter hoge Aardmansberg. In de bossen aan de voet van deze ‘berg’ leven herten, reeën en roodborstjes. Eekhoorntjes klauteren vrolijk voorbij een kloppende specht. Het Aardhuis is naast restaurant ook bezoekerscentrum; een stijlvolle entree van Kroondomein Het Loo. Hier begin je je wandeling met informatie verzamelen en sluit je in stijl af met een stamppot of stoofpotje. Meer lezen https://www.bijzonderplekje.nl/het-aardhuis/
 
foto
 

 
 

Bibi Vermaesen:'Ontdek de mooiste plekjes rondom Apeldoorn'.

31/10/2019

Hoe is het mogelijk dat uitgerekend ik, Veluwefan bij uitstek, nog niet eerder over mijn eigen omgeving heb geschreven. Dat moet veranderen. Apeldoorn is een goede uitvalsbasis om naar Paleis het Loo, het Kroondomein en de Veluwe te gaan. Ongetwijfeld zie ik een hert, een ree of sta ik onverwacht oog in oog met een waarschuwend knorrend zwijn. De Veluwe verrast me keer op keer! Laat je ook verrassen door deze tips:
Lees meer >>
 
foto