Aardhuis

Nieuws

 

Wegwerkzaamheden N344, overlast of hinder mogelijk

07/10/2019

Beste bezoeker van Het Aardhuis, Vanaf woensdag 9 oktober tot en met woensdag 23 oktober vinden er wegwerkzaamheden plaats aan de Amersfoortseweg, de N344. Tussen 20.00 ’s avonds en 05.00 ‘s morgens vinden de werkzaamheden plaats. Tijdens de door ons georganiseerde evenementen kunt u voor 20.00 uur gewoon als gebruikelijk binnenrijden. Na afloop van uw bezoek kunt u gebruik maken van het fietspad en indien nodig de aanwijzingen van het wegwerkers opvolgen. Met vriendelijke groet, Andre Donker Boswachter/coördinator Het Aardhuis. Heeft u de behoefte ons te mailen dan kan dat via hetaardhuis@kdhl.nl
Lees meer >>
 
 

 
 

Verkoop geweien en afwerpstangen’ van edel- en damherten bij Het Aardhuis

24/09/2019

Jaarlijks vallen de geweien van edel- en damherten weer af. Deze ‘afwerpstangen’ bieden wij u te koop aan op de volgende data:
Lees meer >>
 
 

 
 

Nacht van de nacht bij Het Aardhuis

18/09/2019

Inhoud: vooravond programma dat volledig in het teken staat van duurzaamheid, streekproducten, duisternis, stilte en mogelijk het luisteren naar de bronst van de damherten.
Lees meer >>
 
 

 
 

15e Aardhuissymposium Productie & Biodiversiteit

09/09/2019

Aardhuissymposium 12 september 2019 Productie en biodiversiteit, gescheiden van tafel en bed? De activiteitencommissie van de Koninklijke Nederlandse Bosbouwvereniging organiseert in samenwerking met Kroondomein Het Loo voor de 15de maal het Aardhuissymposium.
Lees meer >>
 
 

 
 

Bastgewei, Jaarcyclus van groei tot afwerpen

28/08/2019

De cyclus van het gewei wordt beschreven aan de hand van het edelhert, maar is in principe voor alle hertachtigen hetzelfde. Acht maanden na de geboorte worden bij het bokje van het edelhert de rozenstokken zichtbaar. Binnen een jaar zijn die vijf tot acht centimeter lang en begint het gewei te groeien. Tussen de rozenkransen en de spitsen is dan wel een verdikking zichtbaar, maar nog geen echte rozenkrans. Het gewei is aan de basis wat dikker dan de rozenstokken, maar er is nog geen rozenkrans. De spitsen worden tien tot veertig centimeter lang en zitten dus aan de schedel vast. Het gewei groeit door celdeling vanuit de punten. Oudere cellen verkalken en sterven af. In juli stopt de groei en begint de huid af te sterven. In augustus vegen de bokken de huidflarden los langs takken en boomstammen.
Lees meer >>
 
 

 
 

Zwavelzwam langs gele wandelroute Aardhuispark

23/08/2019

De zwavelzwam is een parasitaire zwam die onder andere op eiken groeit.
Lees meer >>
 
 

 
 

Toen de Russen massaal naar de Veluwe trokken

22/08/2019

Op de Veluwe woonden in de prehistorie misschien wel honderdduizend mensen, afkomstig uit het huidige Rusland en de Oekraïne. Dat werpt nieuw licht op wie onze voorouders waren.
Lees meer >>
 
 

 
 

Bloeiende heide, paarser dan paars

14/08/2019

De Asselse Heide staat in bloei op het Kroondomein Het Loo. ,,Door de uitzonderlijke droogte van vorig jaar is de paarse heide niet overal even mooi,'' stelt natuurkenner Louis Fraanje. ,,Maar afgelopen weekend werden wij getroffen door een prachtig bloeiende Asselse Heide. Het was eigenlijk ook een beetje onverwacht. We keken echt onze ogen uit. Lang niet overal is de heide zo mooi. Op veel plaatsen zie je alleen maar kale houterige struikjes staan en is van de mooie paarse gloed weinig te bekennen. Maar hier was het echt een lust voor het oog. We hebben er samen maar eens even goed van genoten.'' (Bron Barnervelderkrant)
Lees meer >>
 
 

 
 

Bronst-experience Het Aardhuis

14/08/2019

Kroondomein Het Loo nodigt u uit voor een avondvullend programma in bezoekerscentrum Het Aardhuis, dat volledig in het teken staat van de edelherten bronst.
Lees meer >>
 
 

 
 

De gouden schallebijter of gouden loopkever

19/06/2019

De gouden schallebijter of gouden loopkever is een vrij zeldzame soort binnen Kroondomein Het Loo
Lees meer >>
 
 

 
 

Aardverschuiving in Het Aardhuis (De Stentor 07-06-2019)

18/06/2019

Het Aardhuis herbergt na een verbouwing van anderhalf jaar behalve een bezoekerscentrum ook een restaurant. Eigentijds, maar wel met een duidelijke link met het verleden.
Lees meer >>
 
 

 
 

Vestiging wolf in Nederland

12/06/2019

Er is veel publiciteit rondom de vestiging van de wolf in Nederland. Een bijzondere gebeurtenis! Er leven ook vragen bij het publiek. De meeste antwoorden op publieksvragen over de wolf kunt u vinden op www.wolveninnederland.nl
Lees meer >>
 
 

 
 

Fors meer eikenprocessierupsen

11/06/2019

Omroep Gelderland laat in haar bericht weten dat er een toename is van eikenprocessierupsen in onze provincie.
Lees meer >>
 
 

 
 

Het Aardhuis en Aardhuispark weer open per 1 juni 2019

30/05/2019

Na de verbouwing opent Het Aardhuis zaterdag 1 juni weer zijn deuren. Hier en daar moeten er nog wat laatste zaken worden afgerond of aangepast. Maar die staan een bezoek geenszins in de weg. Over een paar weken zullen ook de laatste klussen afgerond zijn. Ook het naastgelegen Aardhuispark gaat weer open. Om de kennismaking, hernieuwd of voor de eerste keer extra feestelijk te maken is voorlopig het bezoek aan het Aardhuispark gratis. Voor Het Aardhuis zelf hoeft ook geen entrée te worden betaald, en dat blijft zo.
 
 

 
 

Enthousiaste vrijwilligers voor Het Aardhuis gezocht

10/04/2019

Voor Het Aardhuis, het bezoekerscentrum van Kroondomein Het Loo, zijn wij op zoek naar natuurgidsen en gastvrouwen/-heren.
Lees meer >>