Aardhuis

Aardverschuiving in Het Aardhuis (De Stentor 07-06-2019)

18/06/2019

Het Aardhuis herbergt na een verbouwing van anderhalf jaar behalve een bezoekerscentrum ook een restaurant. Eigentijds, maar wel met een duidelijke link met het verleden.


foto: André Donker

‘Wat is het prachtig geworden! Ook onze kleintjes vermaken zich prima, bedankt!’ en ‘Heel mooi verbouwd en met respect aangepast. Blij dat we weer mogen komen.’ Zomaar twee berichten die de afgelopen dagen in het gastenboek van Het Aardhuis zijn geschreven. Het staat vol met superlatieven. Ook twee oudere mensen die deze doordeweekse middag binnenwandelen zijn onder de indruk. ,,Oh, wat mooi!’’, klinkt het enigszins verbaasd. 

Onherkenbaar

Die verwondering is niet zo vreemd. Want het voormalige jachtchalet van koning Willem III is van binnen haast onherkenbaar veranderd. De krappe en donkere entree is vervangen door een ontvangstruimte met een open en frisse uitstraling. Dat gaat ook op voor het daaraan grenzende restaurant (zie kader).

In het bezoekerscentrum op de eerste verdieping kijk je helemaal je ogen uit. Je vraagt je als eerste af waar al die opgezette wilde zwijnen en herten zijn gebleven. Volgens gastheer André Donker zijn die niet meer van deze tijd. ,,‘Ga lekker naar buiten, dan zie je genoeg wild!’, is ons motto. Mede door die opgezette dieren was het hier ook zeer oubollig. We hebben juist bewust gekozen voor een moderner en lichter interieur. Maar wel met een link naar het verleden. Kijk naar de vloerbedekking. Daar zijn de vele oude motieven in verwerkt.”

Nep

Het enige ‘wild’ dat er nu nog te vinden is, is van kunststof. Bij het raam bivakkeren een hert en wild zwijn met een klein stukje vacht op hun rug. Om aan te voelen. In het bezoekerscentrum 2.0 voert interactie sowieso de boventoon. Er zijn tien fonkelnieuwe zuilen waarbij je spelenderwijs onder meer je kennis over flora en fauna kunt testen en vergroten.

Helemaal van deze tijd dus. Hoewel de meeste mensen die moderniseringsslag kunnen waarderen, moet het bij nostalgici nog even landen. Donker: ,,‘De enige constante in het leven is dat alles verandert’, zeg ik dan altijd. Of ik verwijs ze naar de stijlkamer.” Dat is de enige ruimte die nog herinneringen oproept aan de inrichting van het oude Aardhuis, jaarlijks goed voor tussen de 30.000 en 35.000 bezoekers.

Eeuwenlange band

Donker geeft aan dat de grondige verbouwing niet bedoeld is om meer mensen over de vloer te krijgen. ,,Dat we dé entree willen zijn van Kroondomein Het Loo, moet je ook niet te letterlijk nemen. Wel dat dit nieuwe bezoekerscentrum een uitstekend vertrekpunt is voor een nadere kennismaking met het bijzondere landgoed van ruim 10.000 hectare. Het heeft immers een eeuwenlange band met ons koningshuis. Nee, groei is niet relevant. De beleving van mensen staat voorop. We willen ze het gevoel geven dat ze hier op een bijzondere plek zijn.”